Supersnelle levering!

Alle cadeaus met foto en tekst

Gratis cadeaukaartje

Supersnelle levering!

Komt het niet uit? Kies dan zelf een bezorgmoment dat jou uitkomt. Naast het groene vinkje staat de exacte levertijd van elk cadeau.

Alle cadeaus met foto en tekst

Iemand op afstand verrassen met een mooi cadeau? Al onze cadeaus worden bezorgd zonder factuur. Zo kun je het cadeau prima bij de ontvanger thuis laten bezorgen.

Gratis cadeaukaartje

Een cadeautje van ons voor jou! Omdat we het zo leuk vinden dat je bij ons besteld, krijg je bij elk cadeau een gratis cadeaukaartje. Zo kun je een lieve boodschap achterlaten en iemand extra verrassen.

Do's en don'ts als je op kraamvisite gaat

Help kraambezoek! Zo hou je het leuk voor jou en je bezoek

Bij een pasgeboren baby hoort nou eenmaal kraambezoek. Opa's, oma's, tantes, ooms, vrienden, collega's en soms zelfs (vage) kennissen willen natuurlijk langskomen om het nieuwe wondertje te bekijken. Maar soms zit je daar als kersverse ouders niet op te wachten. Of misschien zit je niet op iedereen te wachten, dat kan natuurlijk ook. Hoe ga je daarmee om? Zijn er etiquette rondom kraambezoek en kun je als ouder je bezoek vragen om geen foto's te maken? In dit blogartikel zetten we een aantal tips en adviezen op een rij van ouders die al vaker met kraambezoek te maken hebben gehad!

Wat zegt de etiquette over kraambezoek?

Etiquette zijn beleefdheidsregels, voor allerlei verschillende dingen in het leven heb je etiquette. Vaak zijn het ongeschreven regels die -over het algemeen- iedereen naleeft. Het belangrijkste uitgangspunt is dat je rekening houdt met elkaars gevoelens. Ook rondom kraambezoek en kraamvisite zijn er etiquette. Zo is het gebruikelijk dat de mensen die je een geboortekaartje stuurt uitnodigt voor kraambezoek. Maar ook is het gebruikelijk dat er eerst telefonisch een afspraak wordt gemaakt wanneer het bezoek daadwerkelijk langs komt. En natuurlijk zegt de etiquette dat bezoek niet te lang mag blijven plakken. Maar hoe pak je het aan als jouw bezoek de etiquette niet kent of zich er niet aanhoudt?

Tips: zo ga je om met kraambezoek

Een aantal handige tips op een rij:

Wees duidelijk op het geboortekaartje

Aangezien een geboortekaartje een uitnodiging is om langs te komen, is het goed om heel duidelijk wat instructies erop te zetten. Je kunt aangeven dat kraambezoek welkom is op afspraak en hoe de afspraak gemaakt kan worden, bijvoorbeeld via je partner of bijvoorbeeld je moeder. Je kunt een whatsapp-berichtje (laten) sturen met een bevestiging. Als er nog dingen zijn waar jouw bezoek rekening mee moet houden, kun je dat meteen in de bevestiging erbij zetten. Zie het volgende punt.

Wees van te voren eerlijk over wat jij prettig vindt

Er is niks mis mee om van te voren eerlijk te zijn tegen je bezoek over hoe jij graag zou willen dat het gaat. Een berichtje met een afspraakbevestiging is vaak het makkelijkste en de ontvanger kan het nog even nalezen. Telefonisch iets melden kan ook, maar dat wordt misschien sneller vergeten. Daarbij is een appje toch net wat laagdrempeliger, zeker als je het toch al lastig vindt.
  • Als je een zware bevalling hebt gehad en nog niet te bent aan bezoek, dan hoef je je daarvoor niet verontschuldigen. Als kraambezoek contact opneemt om een afspraak te maken, zeg aan dat jij contact opneemt als je je beter voelt of plan het pas in voor over 2 of 3 weken. Voel jij je dan nog steeds niet goed, geef het dan gewoon eerlijk aan.
  • Je kunt prima laten weten dat het bezoek voor jou inspannend is en dat je het maximaal een half uur volhoudt. Je bezoek weet waar ze aan toe zijn en op het moment zelf kun je aangeven dat je graag weer even wilt slapen of uitrusten. Het bezoek weet dan dat het tijd is om te gaan.
  • Laat je bezoek bij het maken van de afspraak al weten dat ze alleen mogen komen als ze niet verkouden of ziek zijn en dat het niet erg is als ze om die reden afzeggen.
  • Nodig je mensen uit die zelf al kinderen hebben en zit je daar niet op te wachten? Wees er dan eerlijk over dat het (nog) teveel is voor je. Laat weten dat ze op een later moment met z'n allen mogen komen kijken, maar dat je het nu prettig vindt als iemand alleen komt of met de partner.

Voorbeeld whatsappje met de bevestiging van het kraambezoek

Vind je het lastig om zelf wat te schrijven dan helpen we je graag op weg:
Lieve [naam],
wat leuk dat je op [datum] naar onze kleine [naam kindje] komt kijken. We vinden het ontzettend leuk dat je langskomt. Omdat het een drukke tijd is vragen we al het kraambezoek om niet te lang te blijven. We vinden het heel leuk, maar na een half uur ben ik meestal ontzettend moe en weer toe aan rust. Ook wil ik je vragen om alleen te komen, dan houd ik het wat langer vol en ben ik daarna minder moe. Ben je trouwens ziek of verkouden, laat het dan weten. Ik maak dan liever een nieuwe afspraak met je zodat je [naam] kunt bewonderen.


Handen wassen graag!

Het is heel gebruikelijk dat het bezoek even de handen wast voor ze de baby vastpakken. Doet het bezoek dit niet uit zichzelf vraag het dan! Je kunt dit heel simpel tussen neus en lippen door doen als jij er toch ongemakkelijk bij voelt: "Als je even je handen wilt wassen, dan mag je daarna de baby vasthouden als je het leuk vindt". Vriendelijk, helder en duidelijk!

Foto's en social media

We lijken allemaal wel een beetje verslaafd aan onze selfie-cam en social media. Toch zijn veel ouders er niet van gecharmeerd dat hun kind te pas en te onpas op allerlei social media profielen voorbij komt. Ook hier geldt dat je gewoon eerlijk mag zeggen dat je het niet fijn vindt als er foto's online gaan. Vraag het bezoek om een smiley of een hartje over het hoofdje van jouw baby te plaatsen als ze toch graag een foto willen posten op Instagram of TikTok. Op die manier is jouw baby onherkenbaar en is de privacy nog een beetje beschermd. Wil je het helemaal niet, dan is het jouw goed recht om je bezoek te vragen geen foto's te plaatsen.

Misschien vind je het niet erg als je baby op social komt, maar wil je graag zelf als eerste een foto plaatsen. Het kan lastig zijn om oma's, opa's, tantes en ooms te vragen om nog geen foto te posten. Ook hier is de tip om je daar niet bezwaard over te voelen. Het is jouw kindje, het is jouw kraamperiode en dus mag je het gewoon vragen. Zijn mensen beledigd dan is het natuurlijk heel vervelend en het liefste wil je dat voorkomen. Toch is het zo dat jij er weinig aan kan veranderen als de ander beledigd is. Vraag het op een vriendelijke manier en vertel eventueel erbij dat je graag als eerste zelf wat wil posten.

Kan ik iets voor je doen?

Je hebt van die engeltjes die als ze langskomen altijd vragen of ze iets voor je kunnen doen. Dit is hét moment om daar eens gebruik van te maken. Vraag of ze misschien wat simpels te eten mee willen nemen of de avond ervoor wat meer willen koken en een portie voor je mee willen nemen. Heel veel nieuwe papa's en mama's vinden dit namelijk echt een van de allerbeste cadeaus en het scheelt ook heel veel werk. Heb je liever een kant-en-klaar hapje dan een cadeautje? Dan kun je dat natuurlijk op het geboortekaartje erbij zetten. Gebruik hiervoor het woord 'cadeautip' en zet daar een icoontje bij van een afhaalbox of een bord eten!

Samenvattend

Een kleine samenvatting: wees eerlijk over wat je fijn vindt en hoe je het graag wil. Daar hoef je je niet voor te schamen of bezwaard over te voelen. Zolang je dit op een lieve, vriendelijke en respectvolle manier brengt is dat helemaal goed. Je kunt zelfs zeggen dat je dit aan al je kraamvisite vraagt. Vinden mensen er toch wat van, dan is dat helaas zo. Je kunt zeker in deze periode niet met iedereen rekening houden. Een berichtje met een bevestiging per whatsapp is ideaal als je graag wat tips mee wilt geven aan je kraambezoek. Voor de rest geldt dat ook op het moment zelf je er eerlijk over moet zijn als er iets is. Is het kraambezoek er maar voel je je enorm beroerd of moe? Laat dat dan eerlijk weten. Je kunt van te voren even een appje sturen of het vlak na binnenkomst melden. Ben je niet in staat om beschuitjes te smeren, reik ze dan de beschuitjes, boter en muisjes aan en vraag of ze het erg vinden om het zelf even te doen. Wij weten zeker dat niemand dat een probleem vindt!

De leukste babycadeaus voor pasgeboren baby's

Ben jij trouwens nog op zoek naar leuke inspiratie voor kraamcadeaus? Of wil je graag mooie spulletjes hebben voor jouw baby? Bekijk dan onze meest populaire cadeautips:


Naar alle blogs